Wanneer een zwangerschap eindigt in een miskraam… 


Vol verwachting

Je bent zwanger en draagt nieuw leven in je baarmoeder. Misschien ben je misselijk, waarschijnlijk moe. Wat kijk je uit naar dit kindje! Misschien heb je al namen verzonnen of kleertjes gekocht. In ieder geval in je hoofd. Ook de babykamer is wellicht al in gedachten ingericht en je probeert je voor te stellen hoe het wezentje dat in jou groeit zal worden en op wie het zal lijken. Voorzichtig en vol ontzag aai je over je buik die nu nog plat is. Je vraagt je af hoe het zal zijn om hem of haar voor het eerst in de ogen te kijken. 

Een lege baarmoeder en een gebroken hart

Maar die eerste keer komt er niet. Want ergens tussen de eerste zwangerschapssymptomen, een positieve zwangerschapstest of een kloppend hartje en de zestien weken gaat het plotseling mis. Hevige buikkrampen. Je begint te bloeden, de zwangerschap breekt af. En je hart breekt mee. Ongeloof, wanhoop, vertwijfeling en angst maken zich over je meester en vullen je lichaam dat net nog jouw kindje koesterde. Niet alleen in je baarmoeder is een lege plek ontstaan, ook in je hart. Een scherp verdriet dient zich aan en snijdt als een mes door je ziel. De emoties die bij een miskraam omhoog komen kunnen heel intens zijn en je als een grote golf overspoelen.

Opnieuw zwanger…maar niet zonder zorgen

Je wilt dat het niet zo is en om de pijn te verzachten of weg te drukken, wil je graag het liefst zo snel mogelijk weer zwanger worden. De natuur lijkt hierin mee te werken, want lichamelijk ben je vaak relatief snel weer in orde. Zodra je eerste menstruatie is geweest, meestal 4 tot 8 weken na de miskraam, kun je in principe weer zwanger worden. Ook ben je vaak vruchtbaarder na een miskraam. Maar hoe zit dat mentaal en emotioneel?

Het verlies van je baby én van je onbezorgdheid: de gevolgen van niet genomen rouw

Als je een miskraam krijgt rouw je niet alleen om het verlies van je baby. Je rouwt ook om het verlies van je onbevangenheid, je onbezorgdheid en het vertrouwen in je lichaam.

Het kan zijn dat je zelfs zo bang en bezorgd bent geworden na een miskraam, dat je helemaal niet meer kunt genieten van een nieuwe zwangerschap en ook geen contact met het nieuwe kindje durft te maken. De gevolgen hiervan zijn talrijk en hebben een grote impact. Zowel op jezelf, het ongeboren kindje als ook op de nieuwe baby op komst. 

Hier lees je wat die gevolgen kunnen zijn en waarom rouwverwerking na een miskraam zo ontzettend belangrijk en noodzakelijk is. 

5 stappen van zwangerschapsverlies naar weer  onbezorgd zwanger

Wil je weer onbezorgd en vol vertrouwen zwanger worden na een miskraam?
Volg dan in ieder geval deze 5 stappen om weer in de juiste mindset te komen.

Stap 1

Neem je verdriet om het verlies van je baby serieus

Er zijn een aantal manieren waarop je het verdriet, de pijn en alle andere emoties die gepaard gaan met het krijgen van een miskraam actief en bewust kunt verwerken.

Voel en laat stromen

Het allerbelangrijkste is te registeren en te erkennen dat je bepaalde gevoelens en emoties ervaart en dat je deze toelaat zonder censuur en zonder oordeel. Zoals jij je baby liefdevol zou hebben gekoesterd als het geleefd had en verdriet of pijn voelde, zo mag je nu ook als een moeder zijn voor jezelf in al je verdriet en pijn. Als je tranen voelt opwellen, geef ze dan zoveel mogelijk de ruimte om te stromen. Tranen zijn balsem voor de ziel en na een huilbui voel je vaak weer meer rust en ruimte in je lichaam en geest.
Mocht je op het moment dat de emoties opkomen echt geen ruimte hebben deze te uiten, omdat je bijvoorbeeld op je werk zit of midden in de supermarkt staat, parkeer ze dan en kom er later op terug. Dit doe je bijvoorbeeld door een hand op je hart te leggen en je hart te laten weten dat je je op een geschikter moment zult verbinden met de emoties en gevoelens die door je heen willen bewegen.

Journaling of tekenen

Een andere effectieve methode om alles wat je voelt na het verlies van de zwangerschap in te sluiten is journaling of tekenen. Door je emoties en gevoelens te uiten op papier maak je heel zichtbaar en concreet wat er in jou leeft en geef je woorden en beelden aan het verlies. Het schrijven en verbeelden helpt je ook om de gelaagdheid van de rouw af te pellen en steeds dieper tot de kern te komen. Omdat het geschreven of getekend staat is het ook ‘echt’ en ‘waar’. Het zit niet alleen maar tussen je oren, maar je laat de gevoelens als het ware via je pen tot leven komen. Dit werkt bevrijdend en helend.

Creeer rust en ruimte voor je verdriet

Wil je de emoties rondom een miskraam serieus nemen en de vrije loop kunnen laten dan heb je ruimte en rust nodig. Zeker in het begin, direct na de miskraam.
Het kan zijn dat je even niet in staat bent om te werken. Meld je dan gewoon ziek of bespreek het met je leidinggevende -voorzover dat kan en je dat wilt- en vraag om ruimte voor het verwerken van een persoonlijke omstandigheid. Maak je agenda leeg voor zolang als goed voelt voor jou en zorg voor voldoende slaap en tijd voor jezelf. Emoties verwerken kost namelijk bakken met energie. Ga zoveel mogelijk de natuur in. Laat je dragen door Moeder Aarde door in het gras te liggen of tegen een boom aan te zitten. Wandelen kalmeert direct je zenuwstelsel. Als je je boos en machteloos voelt ga dan bijvoorbeeld naar de zee. Op het strand voel je je vaak vrijer om te schreeuwen, te stampvoeten of hard te huilen en dit geeft veel opluchting.

Stap 2
Deel over je zwangerschap en miskraam en wees duidelijk in wat je nodig hebt

Gedeelde smart is halve smart. Je hoeft je verdriet en angst na een miskraam niet alleen te dragen. Dat is namelijk best zwaar en eenzaam en kan een vertragend effect hebben op de rouwverwerking. Ook hier geldt: als je het uitspreekt en je laat iemand anders getuige zijn van je emoties dan hebben ze bestaansrecht en kunnen ze sneller door je heen bewegen. Laat je partner weten hoe je je voelt en wat je van hem of haar nodig hebt. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘ Ik heb het nodig dat je alleen maar naar me luistert, zonder oordeel en dat je me even vasthoudt terwijl ik mijn tranen laat stromen.’ Kijk in je familie en vriendenkring wie een liefdevol, luisterend oor kan bieden en vraag hem of haar om toestemming. ‘Mag ik even mijn hart bij je luchten, ik voel me zo verdrietig en bang. En wil je dan gewoon luisteren zonder iets terug te zeggen?’ Hoe duidelijker jij bent in wat je behoefte is, hoe meer de ander in staat zal zijn om je hierin ook te ontmoeten. De ander wil er graag voor je zijn en is vaak juist blij met de duidelijke instructies die je hem of haar aanreikt! Wees dus niet bang om te gaan staan voor wat je nodig hebt of liefdevol maar duidelijk in te breken als iemand toch onbedoeld advies gaat geven of niet werkelijk luistert.  

Stap 3 

Geef je miskraam en het ongeboren kindje een plek

Dit klinkt misschien overbodig – waarom niet de miskraam zo snel mogelijk achter je laten en meteen proberen opnieuw zwanger te worden?- maar het is een cruciale en niet te onderschatten stap om te komen tot een onbezorgde volgende zwangerschap! En dat heeft alles te maken met het systemisch geweten van je familiesysteem. Ook al is de zwangerschap niet voldragen en heeft het kindje niet het levenslicht kunnen zien, toch ben jij als moeder geboren op het moment van conceptie. De energie van het vruchtje in jouw baarmoeder heeft een plek in jouw hart, maar ook in jouw familiesyteem gekregen, of je dit nu wel of niet eert.
Wil je meer weten over hoe dit energetisch werkt in een familiesysteem en waarom je deze stap niet kunt overslaan om te komen tot een onbezorgde volgende zwangerschap? Lees dan hier over rouwverwerking na een miskraam, systemisch belicht. 

In deze blog lees je overigens een ontroerend verhaal vanuit mijn eigen ervaring hierover. 

Een ritueel

Er zijn verschillende manieren waarop je je kind een ‘plek’ kan geven. Dit kun je alleen doen of samen met je partner. Dat kan bijvoorbeeld heel letterlijk door middels een ritueel het vruchtje wat je verloren bent ergens te begraven op een plaats die voor jou/ jullie troostrijk is en waar je vaker komt. Soms heb je alleen wat bloed kunnen opvangen, dan kun je dat bijvoorbeeld op een bepaalde plek in de natuur laten uitvloeien, net zoals dat je as uitstrooit. Neem vooral ook symbolische voorwerpen die je associeerde met dit kindje mee om te begraven.

Noem mij bij mijn naam

Het ongeboren kind een naam geven en het bij de naam noemen is ook een vorm van ering en plek geven. Het helpt om daarbij tevens duidelijk de lotsbestemming uit te spreken: ‘het was jouw lot om niet het levenslicht te zien en weg te gaan/ te sterven, en mijn lot als moeder / ons lot als ouders om te leven zonder jou in mijn armen/ onze armen. En dat doet ontzettend veel pijn. Jij hoort nu bij de doden, ik hoor/ wij horen bij de levenden. Door jouw naam te noemen en ons leven vol te leven eer ik jou/ eren wij jou het meest. Je hebt voor altijd een plek in mijn /ons hart en ik laat je/ wij laten je nu in liefde gaan.

Stap 4

Verbind je bewust weer met je baarmoeder

Ook de plek waar je kindje zijn te korte onderdak vond, je baarmoeder, heeft veel aandacht en ering nodig na een miskraam om weer een nieuw leven te kunnen ontvangen. Een baarmoeder kan namelijk ook ‘in shock’ zijn en ‘koud’ worden. Geen ideale omstandigheden voor innesteling.
Om je baarmoeder weer op te warmen en haar energie weer in balans te brengen, kun je hier ook denken aan verschillende rituelen, zoals de Rite of the Womb, Yoni Steaming, belly massage of acupunctuur. Maar een simpel handen op je buik leg gebaar en er even, al is het maar een paar minuutjes, dagelijks bewust liefde en energie naar toe sturen doet ook al wonderen. 

Stap 5
Zoek professionele hulp: miskraambegeleiding zwanger na verlies coaching & support

Soms lukt het niet het verlies na een miskraam alleen of met hulp van je partner, familie en vrienden te boven komen en blijf je angstig en bezorgd om opnieuw zwanger te worden.
Wacht dan niet te lang en zoek professionele hulp en steun. In een paar sessies kun je heel veel postieve resultaten bieden!

In mijn miskraambegeleiding en zwanger na verlies coaching, ofwel (baar)moederziel sessies help ik jou (en je partner), als ervaringsdeskundige, rouwcoach, systemisch therapeut en stembevrijder, de rouw om het verlies van je ongeboren kindje helemaal aan te gaan en te integreren. Ik help je om de ervaring van de miskraam en het ongeboren kind bewust een plek te geven. Zodat het leven weer vol vreugde en zin geleefd kan worden zonder belasting in het familiesysteem en een eventuele volgende zwangerschap bewust en vol vertrouwen tegemoet kan worden getreden.

Mijn praktijk is in Heiloo op 15 minuten afstand van Alkmaar en in een half uur goed te bereiken per trein en auto vanuit Amsterdam. Uiteraard is iedereen uit binnen -en buitenland welkom, ik geef ook online sessies indien gewenst of noodzakelijk vanwege de afstand. 

Mijn deskundige en op eigen ervaring gestoelde methoden

Ik werk o.a. met opstellingen, stem, rituelen en altijd met een luisterend, liefdevol oor in een veilige bedding. Ik geef je praktische handvatten en bruikbare, direct toepasbare adviezen en geef je inzicht en een groter perspectief tijdens onze sessies.

Lees hier meer over de (Baar)moederziel sessies en meld je aan voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.

Hartegroet,

Clementine Noordzij