Rouwverwerking na een miskraam omgeving Alkmaar

Miskraambegeleiding na zwangerschapsverlies 

De shock van een miskraam verwerken

Je hebt een miskraam gehad en je weet niet hoe je dit verlies en deze rouw moet verwerken.
Je hebt zo verlangd naar nieuw leven. Intens blij toen je het extra streepje op de zwangerschapstest zag verschijnen of toen je een kloppend hartje op de echo zag en hoorde.
Voor de allereerste keer zwanger of misschien voor een tweede, derde, of vierde keer.
Het maakte je trots en je ervaarde een groot ontzag voor jouw lichaam en de natuur.
Ook de verbinding met je partner voelde wellicht weer extra diep en liefdevol in het licht van dit wonder.

De misselijkheid en moeheid, je had alles over voor dit groeiende kindje in jouw buik en nam de ongemakken met liefde en vol verwachting op de koop toe.
In je hoofd was je al bezig met namen bedenken, de babykamer inrichten, het broertje of zusje aan het voorbereiden op de komst van dit kleintje. En ook praktisch gezien had je misschien al kleertjes gekocht of dingen geregeld.
En dan de plotselinge buikkrampen en het bloedverlies of geen teken van leven tijdens de echo.

“Before I carried the pain, I carried you. 

And in my heart, I carry you still. ”

– Unknown

“Life isn’t always about beating the waves. Sometimes it’s about learning to breathe underwater”

Verdriet om het verlies van je kind na een miskraam is rauwe rouw

En nu, nu valt de rouw om het verlies van jouw kindje rauw op je dak.
Het plotseling afbreken van dit grootse natuurlijke creatieproces binnen de 16 weken laat een pijnlijke, grote leegte achter in je baarmoeder en ziel. Je wordt overspoeld door een intens verdriet en eigenlijk loop je erin vast. Het kan voelen als een spiraal naar beneden.

Mogelijk heeft het vruchtje niet op een natuurlijke manier je lichaam kunnen verlaten of duurde het lang voordat de baarmoeder helemaal schoon was en heeft dat extra stress en verdriet opgeleverd.

De emoties die op kunnen komen in het rouwproces na een miskraam

Je gaat aan jezelf twijfelen. Heb ik alles wel goed gedaan? Had ik wellicht iets wel moeten doen of iets juist moeten laten? Een gevoel van schuld en niet begrijpen bekruipt je. ‘Er is iets mis met mij’, ‘Het is vast mijn schuld’, ‘Waarom overkomt dit mij?’, ‘De vorige zwangerschap ging wel goed, waarom lukt het dan nu niet?,’ zijn zinnetjes die je niet loslaten en zijn allemaal legitieme vragen en gedachten in het rouwproces om het verlies van het vruchtje in je baarmoeder.

Je kunt je boos en machteloos voelen en hebt wellicht het vertrouwen in je lichaam verloren.
Dat maakt onzeker en angstig. Je raakt een deel van je onbevangenheid kwijt en in het ergste geval hoop. ’Zie je wel, dit geluk is niet voor mij weggelegd.’ 

Wat triggert het verlies van een ongeboren kind nog meer?

Er kunnen diepgewortelde angsten en trauma’s naar boven komen, zelfs van generaties voor jou die zonder dat je het weet in jou doorwerken. Ook kun je na een miskraam ongewild en onverwachts terechtkomen in gevoelens van schaamte en jaloezie. Het kan voelen dat je gefaald hebt als vrouw, als partner, als moeder en je kunt je gaan afkeren van andere vrouwen in je omgeving die zwanger of (al) moeder zijn omdat het verlangen en dus de pijn van het niet meer zwanger zijn gewoon te groot is. 

Eenzaamheid als symptoom van rouw na zwangerschapsverlies

Het kan ook heel eenzaam voelen als je een miskraam hebt gehad. Want je partner, je familie, de mensen in je nabije omgeving of zelfs je beste vriendin kunnen niet werkelijk delen in wat jij allemaal fysiek en emotioneel hebt ervaren toen je zwanger was, laat staan nu je het kindje in je baarmoeder verloren hebt.
Het kan voor henzelf moeilijk of ongemakkelijk zijn erover te praten. Bijvoorbeeld omdat het hen ook raakt in hun eigen verdriet of omdat ze zich machteloos voelen en je graag willen helpen maar niet weten hoe. Dan is vaak de strategie om je af te leiden of op te vrolijken door het er maar niet over te hebben of over iets anders te beginnen. Terwijl jij misschien juist de behoefte hebt om te delen en verlangt naar een liefdevol luisterend oor.
Naar wie kun je dan toe met je verdriet en alle andere gevoelens en emoties die gepaard gaan met het verliezen van je kindje?

“There is no foot too small that it cannot leave an imprint on this world.”

– Unknown

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”

Maya Angelou

Waarom is het belangrijk het verlies van je ongeboren kind een plek te geven?

Een miskraam verwerken of beter gezegd verweven en integreren door erover te rouwen is essentieel. Rouw is namelijk de sleutel die de poort weer opent naar berusting, vertrouwen, hoop, onbevangenheid en geluk. Zeker als je graag opnieuw zwanger wilt worden.

Als je de gevoelens en emoties die gepaard gaan met het verliezen van het kindje in je baarmoeder onderdrukt, verwaarloost of bagatelliseert bestaat het gevaar van een boomerang effect. Omdat het in je dagelijkse bewustzijn niet echt mag bestaan en geen plek krijgt om te rusten gaat het in je onderbewuste des te meer ruimte en energie claimen. Denk maar aan een verwaarloosd kind. Dat zal steeds harder schreeuwen om jouw aandacht te krijgen.

Welke klachten kun je ontwikkelen als je niet rouwt om een miskraam?

Je kunt allerlei klachten ontwikkelen zowel fysiek, mentaal als emotioneel.
Zo kun je bijvoorbeeld heel rusteloos, prikkelbaar of moe worden, je hart afsluiten en in jezelf keren, angst(stoornissen) en sabotage mechanismen ontwikkelen, te hard gaan werken om maar niet te voelen en zo in een burn-out belanden, aankomen of juist gewicht verliezen door overeten of niet meer (goed) eten, in een depressie belanden omdat je de verbinding met jezelf en het leven steeds minder kunt voelen. Het kan je tegenhouden ten volle van het leven en de liefde te genieten. En om weer open te staan voor het wonder van zwanger worden en zijn als je dat graag wilt. Dit alles kan natuurlijk ook een kloof slaan in je relatie en leiden tot een relatiecrisis. Het laatste wat je wilt als je net samen had besloten voor (weer) een kindje en jullie samen zo intens blij waren met de zwangerschap tot je een miskraam kreeg. 
Niet genomen rouw pleegt roofbouw en is in het ergste geval een ‘silent killer’ zou je kunnen zeggen.

Het belang van het verwerken van een miskraam voor het hele familiesysteem 

Maar niet alleen voor jouw welzijn is het verwerken van rouw om je miskraam cruciaal, ook voor het ongeboren kindje, het hele familiesysteem waartoe het behoort en een eventueel volgend kind dat geboren wordt na een gezonde en voldragen zwangerschap.
Waarom is dat?

Rouwverwerking miskraam systemisch belicht

Elk systeem wil balans en harmonie en zal dit hoe dan ook bewerkstelligen. Een van de drie grondprincipes van het systemisch werk zoals ontwikkeld door Bert Hellinger is dat iedereen binnen het familieysteem zijn/ haar plek heeft. Dit betekent feitelijk dat niemand kan worden buitengesloten of afstand kan doen van een plek die hem of haar door geboorte of door gebeurtenissen en omstandigheden verbindt aan een systeem. Als de plek van een persoon niet geeerd wordt, door bijvoorbeeld doodzwijgen, verwaarlozen, uitstoten, buitensluiten of ontkennen dan zal dit een ongunstig effect op het hele systeem hebben en in het bijzonder tot last worden van bepaalde personen in het systeem, vaak in volgende generaties. 

In het geval van een miskraam zal, als er niet of onvoldoende gerouwd wordt om dit ongeboren kind door vooral de moeder en de vader het kind geen plek krijgen in het familiesysteem.
De energie van verlies, rouw en gemis om dit kindje blijft echter als het ware ‘dolen’ en zal een andere persoon in het systeem gaan belasten, vaak in volgende generaties of in dezelfde laag: bij broertjes of zusjes die voor of na de miskraam geboren worden. Net zolang tot de rouw om dit ongeboren kind genomen is en het zijn of haar rechtmatige plek heeft gekregen.

Als jij rouwt om het verlies van je kind na een miskraam, er echt afscheid van kunt nemen en het werkelijk een plek in je hart krijgt zul je daarmee verantwoordelijkheid nemen voor je eigen welzijn, dat van het ongeboren kindje en dat van een eventueel volgend kind. Zo voorkom je verstrikkingen in je familiesysteem en belasting van broertjes of zusjes of volgende generaties.

In deze blog lees je een ontroerend verhaal vanuit mijn eigen ervaring hierover. 

“Grief is in two parts. The first is loss, the second is the remaking of life.”

Anne Roiphe

Hoe kan het verwerken van een miskraam bijdragen aan een onbevangen en gezonde zwangerschap erna?

Alle gevoelens en emoties, zoals verdriet, stress, angst, ontspanning, vertrouwen en vreugde, kortom het hele bewustzijn waarmee de moeder een volgende zwangerschap na een miskraam ingaat, is heel bepalend voor hoe een kind gevormd wordt en later in het leven staat.
Het weeft gedurende negen maanden als het ware een soort blauwdruk. Het is niet alleen wat een zwangere vrouw eet of drinkt, maar alles wat zij voelt en ervaart in zichzelf en in haar omgeving tijdens de conceptie en de zwangerschap dat invloed heeft op de gezondheid, het welzijn en de intelligentie van haar baby.

Dit is heel mooi uitgelegd door Anna Verwaal, specialist in pre -en perinatale psychologie en conscious conception in deze Tedx Talk.

Je onverwerkte verdriet van een miskraam aangaan kan dus een wereld van verschil maken voor een volgende baby. Hoe meer je echt afscheid kunt nemen van je kind dat niet ter wereld kwam, met alles wat daarbij hoort aan emoties, hoe groter de kans is dat je bij een volgende zwangerschap weer in blijde verwachting durft te zijn, vertrouwen kunt voelen en werkelijk verbinding kunt maken met het nieuwe kind. En dat wil je diep van binnen het allerliefst!

Hoe ik jou kan helpen met de emotionele verwerking van een miskraam

Als je voelt:
– dat je niet jezelf bent na het zwangerschapsverlies
– dat jouw miskraam nog (te)veel verdriet en pijn geeft
– de ervaring je tegenhoudt of blokkeert in het weer vertrouwen op je lichaam en het leven
– het ongeboren kindje nog geen of niet werkelijk een plek heeft gekregen
– dat een ritueel zou kunnen helpen bij het werkelijk afscheid nemen van je kindje
– dat je graag in vreugde en vertrouwen weer je levensdraad wilt oppakken
– dat je weer onbezorgd en vol verwachting zwanger wilt worden

– dat je mogelijk gehinderd wordt door generationele trauma’s rondom miskramen, zwangerschap of geboorte
– dat je verlangt naar bewuste conceptie en zwangerschap na een miskraam

dan ben je meer dan welkom in mijn praktijk in omgeving Alkmaar (ook goed en in een half uur bereikbaar vanuit Amsterdam) voor miskraambegeleiding en zwanger na verlies coaching & support indien gewenst.

Miskraambegeleiding en zwanger na verlies coaching & support omgeving Alkmaar

In mijn miskraambegeleiding en zwanger na verlies coaching, ofwel (baar)moederziel sessies help ik jou (en je partner), als ervaringsdeskundige, rouwcoach, systemisch therapeut en stembevrijder, de rouw om het verlies van je ongeboren kindje helemaal aan te gaan en te integreren. Ik help je om de ervaring van de miskraam en het ongeboren kind bewust een plek te geven. Zodat het leven weer vol vreugde en zin geleefd kan worden zonder belasting in het familiesysteem en een eventuele volgende zwangerschap bewust en vol vertrouwen tegemoet kan worden getreden.
Mijn praktijk is in Heiloo op 15 minuten afstand van Alkmaar en in een half uur goed te bereiken per trein en auto vanuit Amsterdam. Uiteraard is iedereen uit binnen -en buitenland welkom, ik geef ook online sessies indien gewenst of noodzakelijk vanwege de afstand. 

Mijn deskundige en op eigen ervaring gestoelde methoden

Ik werk o.a. met opstellingen, stem, rituelen en altijd met een luisterend, liefdevol oor in een veilige bedding. Ik geef je praktische handvatten en bruikbare, direct toepasbare adviezen en geef je inzicht en een groter perspectief tijdens onze sessies.

Lees hier meer over de (Baar)moederziel sessies en meld je aan voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.

Hartegroet,

Clementine Noordzij

Gratis intake miskraambegeleiding en/of zwanger na verlies coaching & support

“Na het verlies van ons te vroeg geboren muppie Hanna, waren de luchten donker en mijn hart leeg. In gesprek met Clementine heb ik mijn verdriet kunnen laten stromen en leerde ik wat de diepere betekenis van haar geboorte was. Pas toen mijn hart weer open ging voelde ik de liefdesbel die Hanna-tje had achter gelaten. Terwijl haar dood mij eerst blokkeerde is die kleine nu mijn inspiratiebron. Tot op de dag van vandaag ben ik Clementine dankbaar voor haar intelligente, wijze manier van luisteren en gidsen. Engelen bestaan!”

E.G.

Clementine Noordzij

Neem contact op

clementine.noordzij@gmail.com
06-46128815